Green City FarmKestävä gastronomiaSporttigastronomiaTapahtumat

Kestävän Gastronomian huippuseminaarissa puhuttiin mielen, kehon ja ilmaston hyvinvoinnista.

Perho Liiketalousopisto järjesti 24.9.2019 toista kertaa Kestävän Gastronomian huippuseminaarin. Tänä vuonna teemana oli

”HERKULLISTA JA ILMASTOYSTÄVÄLLISTÄ LÄHIRUOKAA AKTIIVISILLE IHMISILLE. VASTUULLISUUS JA RUOKA KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ.”

Aihe on ajankohtainen, sillä ruoantuotanto on yksi suurimmista ilmasto- ja ympäristönongelmien aiheuttajista ja ihmiset ovat entistä tietoisempia tästä. Ilmastoystävällinen ja kestävästi tuotettu ruoka kasvattaa suosiotaan myös ravintola-asiakkaiden lautasilla.

Huippuseminaarissa käsiteltiin teemaa mm. ravintoloiden, hyvinvoinnin, ravitsemuksen, ruoantuotannon ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta.  Juontajina toimivat TV:stäkin tutut iloiset julkkiskokit Sikke Sumari ja Henri Alén.

Tapahtuman pääpuhuja Amass-ravintolan keittiömestari Mathew Orlando Kööpenhaminasta luennoi sekä aamu- että iltapäivällä. Muut puhujat olivat Iina Savenius Fazer Food Serviceltä, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg lääkärikeskus Aavasta, ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistolta sekä tutkijat Galina Kallio ja Ville Lähde.

Seminaarin pääpuhujan Mathew Orlandon Amass-ravintolassa tehdään paljon erilaista elintarvikekehitystyötä. Kuva: Yani Slava Hartonen

Huippuseminaari oli jaettu kahteen osaan. Aamupäivällä keskityttiin sporttigastronomiaan, eli ruoan vaikutukseen hyvinvointiimme, aktiivisuuteemme ja jaksamiseemme. Millainen ravinto ja elämäntapa tukee urheilijan ja aktiivisen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia? Iltapäivällä puolestaan ilmastoystävällinen gastronomia oli pääosassa. Miten ruokavalinnoilla on mahdollista vaikuttaa maapallomme hyvinvointiin?

Mathew Orlandon luotsaama Amass-ravintola toimii kiertotalouden periaatteilla ja hyödyntää raaka-aineinaan erityisesti luomu- ja lähiruokaa. Ravintolassa tehdään runsaasti erilaista elintarvikekehitystyötä, jotta kaikki mahdollinen raaka-aine saadaan hyödynnettyä. Mm. kombucha-juoman valmistukseen käytetty kombucha-sieni muuntuu hyytelökaramelleiksi ja kalanruodot herkullisiksi napostelupaloiksi.

Huippukokit eri maista maistelevat Green City Farmin salaatteja. Kuva Yani Slava Hartonen

Orlando puhui paljon hyvinvoinnista ja siitä, miten tärkeää on löytää oikea balanssi kaikkeen tekemiseen. Arki ei saa olla pelkkää puskemista, vaan pitää osata ottaa myös omaa aikaa ja tehdä silloin työn ulkopuolisia itselleen nautittavia asioita.  Ravintola Amass panostaa vastuullisuuteen paitsi ruoassa myös työntekijöidensä hyvinvoinnissa. ”Jos vaadit työntekijöiltä jotain, täytyy sinun myös antaa heille työkalut onnistumiseen”, Orlando korosti.

Kuva: Yani Slava Hartonen

Kuva: Yani Slava Hartonen

Iina Savenius ja Patrik Borg kertoivat ruokavalintojemme ja ruokailurytmien sekä liikunnan ja unen vaikutuksesta mielen ja kehon hyvinvointiin. Aivojen ja kehon jaksamista ja vireyttä edesauttaa monipuolinen kasvisvoittoinen ruokavalio sekä tasainen ateriarytmi.

Kun arkeen kuuluu työn ohella myös hyvä uni ja mielenkiintoisia harrastuksia, saavat aivot riittävästi lepoa tuleviin haasteisiin. Liikunta parantaa hermoverkkoja, ja unen aikana aivot puhdistuvat ja ovat valmiita uusiin haasteisiin.

Saveniuksen luento päättyi suklaameditaatioon, jossa annoimme suklaan hitaasti sulaa suussa, ja keskityimme aistimaan sen lukuisia makuja ja aromeja. Mikä ihana uusi tapa meditoida!

Mari Niva osoitti, että ruoka-aineiden kasvihuonepäästöt ja terveellisyys korreloivat keskenään. Kuva: Yani Slava Hartonen

Ruokavalintojemme vaikutuksista maapallomme hyvinvointiin käsitteli Mari Niva. Kestävä ruokakulttuuri seuraa kestävän kehityksen periaatteita ja on ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti vastuullista. Vaikka kasvissyönti on lisääntynyt, suosituimmat ruoat Suomessa ovat edelleen lihapainotteisia. Maailman lihankulutuksen arvioidaan lisääntyvän vuoteen 2050 mennessä jopa 76 %. Kasvissyöntiin siirtyminen onkin maailmanlaajuisesti suurin ravitsemuksellinen ilmastoteko, sillä vähentämällä lihantuotantoa 1/3 osaa, saamme pienennettyä aterian ilmastovaikutuksia noin 30 %.

Kumppanuusmaatalous on yksi tapa varmistua ruokansa vastuullisuudesta ja terveellisyydestä. Kuva: Terhi Suvilehto

Kumppanuusmaataloustutkija Galina Kallion ja ruokaturvatutkija Ville Lähteen esitys sai ajattelemaan lähiruokaa ja ilmastoystävällisiä ruokavalintoja laaja-alaisemmin. Nälkä ei ole vain ruoan puutetta, vaan voi johtua myös puutteellisesta ruoasta tai ongelmista sen saatavuuteen.

Kumppanuusmaataloudessa jäsenet tuottavat ruokansa itse, joten ruoan saatavuutta ja laatua ei ulkopuolinen pääse määräämään.

Usein lähiruoka ja kumppanuusmaataloudesta saatava ruoka on kalliimpaa kuin edullisimmat kaupan tarjonnat. Kallio kannustikin halpuuttamisen sijaan arvottamaan ruoan hinta uudelleen. Meidän tulisi ajatella maksavamme itse tuotteen sijaan myös työstä, joka sen eteen on tehty. Kun ruokaketju on lyhyt ja tunnistettavissa, tiedämme, kuka työn on tehnyt ja kuka siitä saa korvauksen.

Haaga-Helian kokkiopiskelijat saivat kiitosta ruoasta. Kuva: Yani Slava Hartonen

Huippuseminaari sai runsaasti positiivista palautetta niin puhujien asiasisältöjen kuin järjestelyidenkin suhteen. Oman pellon sadosta opiskelijoiden valmistamat tarjoilut, aamiainen, lounas ja välipala, olivat runsaat ja maukkaat. Aamiaisen monipuolisuus jopa yllätti osanottajat ja lounaaksi tarjottu seitansalaatti sai kehuja raikkaudestaan ja runsaudestaan.

Aamiaisen runsaus ja monipuolisuus yllätti seminaariosallistujat. Kuva: Yani Slava Hartonen

Sää suosi osanottajia ja lounastauolla oli mahdollisuus tutustua Green City Farmin toimintaan viljelijä Steven Lowndesin opastuksella.

Green City Farmin pellolla riittää katseltavaa. Kuva: Yani Slava Hartonen

Huippuseminaarin ydinviesti oli selkeä ja sen voi tiivistää pariin tuttuun lauseeseen:

Ilmastoystävälliset ruokavalinnat tukevat parhaiten myös mielen ja kehon hyvinvointia: reilusti enemmän monipuolisesti kasviksia ja vähemmän lihaa. Kun ruokaa ja unta on riittävästi ja elämässä työn ohella itselleen mieleisiä aktiivisia harrastuksia, jaksaa ja voi hyvin!

Please follow and like us:

Leave a Reply