Farm to RestaurantKestävä gastronomia

Farm to Restaurant -hanke yhdistää lähiruoan, ravintolat ja makumatkakohteet

Meneillään oleva Farm to Restaurant -hanke yhdistää lähiruoan pientuottajat, lähiruokaa suosivat ravintolat sekä makuelämyksiä tarjoavat lähimatkailukohteet keskenään.

Ravintola-asiakkaat ovat yhä enemmän tietoisia ruoan vastuullisuudesta ja kaipaavat tietoa ruoan alkuperästä. Myös kokit haluavat entistä enemmän hyödyntää korkealaatuista lähiruokaa, mutta pientuottajien raaka-aineiden saatavuuden haastaa puutteelliset tilausjärjestelmät sekä logistiikka. Pientuotannon volyymit eivät nimittäin tue tukkuliikkeiden toimintaa.

Ahlbergin puutarha viljelee luonnonmukaisesti erilaisia raikkaita yrttejä ja salaatteja, ja niistä pääsee nauttimaan myös Helsingin ravintoloiden asiakkaat. Kuva: Terhi Suvilehto

Farm to Restaurant -hankkeessa pilotoidaan uudenlainen ravintoloille suunnattu lähiruoan tilauksen ja logistiikan yhdistävä palvelu. Digitaalisen tilausjärjestelmän kehittää Uudenmaan ruoka, jolla on jo olemassa kuluttajille tarkoitettu lähiruoan ekompi.net -tilausjärjestelmä sekä foodhub. Hankkeen aikana ekompi.net taipuu ravintoloiden tarpeisiin sopivaksi ja palveluun yhdistetään ketterä pienlogistiikka, josta vastaa Collico Oy.

Mukana on myös Korjuu.com, joka kehittää eettisesti tuotetun ja korkealaatuisen lähi- ja luomuruoan digitaalista myyntikanavaa ja tarjoaa palveluaan myös ravintoloille.

Perho Liiketalousopisto tuottaa hankkeen aikana kestävän gastronomian karttapalvelun, jonka avulla maatilat, pientuottajat sekä heidän tuotteitaan suosivat ravintolat, kahvilat ja makumatkailukohteet on helppo löytää. Karttapalvelu toimii yhteystietokantana, josta lähiruokatuottajat ja -ravintolat löytävät helposti toisensa. Palvelun avulla myös muut lähiruokakulttuurista kiinnostuneet ihmiset sekä maaseutumatkailijat löytävät parhaat artesaaniherkut, maatilapuodit, suoramyyntipisteet, lähiruokaravintolat sekä makumatkakohteet.

Malmgårdin luomutilan puodista löytyy perinteisten viljatuotteiden lisäksi mm. olutta, spelttilakritsia ja kaurassuolaa. Kuva: Terhi Suvilehto

Farm to Restaurant -hanke vie eteenpäin vuosi sitten toteutuneessa Smart&Clean-säätiön Urban Food -muutosprojektissa kehitettyjä kaupunkiruoan ekosysteemiratkaisuja. Hanketta koordinoi Perho Liiketalousopisto ja rahoittaa Uudenmaan liitto. Hankkeen toteutusaika on 1.10.2019 – 30.4.2020.

Lisätietoja antaa hankekoordinaattori Terhi Suvilehto terhi.suvilehto@perho.fi p. 040 1471186

Please follow and like us:

Leave a Reply