Farm to RestaurantKestävä gastronomia

Grune Woche -messuilla Berliinissä

Vuosittain Berliinissä järjestettävä Grune Woche eli Green Week on maailman suurin elintarvikemessutapahtuma. Perho Liiketalousopiston F2R-hankkeen tiimi Terhi, Jouni ja Jarmo sekä Green City Farmin viljelijä Steven kävivät tutustumassa messuille.

Tänä vuonna 2020 paikalla oli 70 eri maata edustettuna, mukana myös Suomi. Messutila oli järjettömän hämmentävän suuri, ja lohkottu useaan eri alueeseen. Askelmittariin tuli helposti 10 000 askelta parin kolmen tunnin ajalta. Grune woche -messut eivät ole pelkästään ruokaa, vaan esittelevät myös maiden kulttuuria monella eri tapaa. Oli kansallispukuja, tanssiesityksiä, käsityön taitajia jne. Lisäksi löytyi tietenkin omat osastot mm. kodinkoneille ja puutarhanhoitoon, mutta myös liittyen mm. kestävään, ekologiseen elämäntapaan, ravitsemukseen ja tulevaisuuden ruokaan. Lisäksi oli eläimiä: vuohia, hevosia, poneja, karjaa, kanoja jne. Eläinhallissa oli iso maneesi, jossa pidettiin hevosshow muutaman kerran päivässä.

Mutta palataan ruokaan. Ruokaosastoilta löytyi runsaasti pieniä erilaisia makupaloja 1-3 euron hintaan. Jonkin verran maistiaisia sai myös ilmaiseksi. Suomen makupaloista oli helppo olla ylpeä. Maut olivat raikkaita ja raaka-aineet tulivat hyvin esille. Myös muut pohjoismaat olivat hienosti edustettuina, ja esillä oli ruoan lisäksi myös matkailupalveluita, erityisesti makumatkailukohteita.

Maiden ruokakulttuurien esittely oli hyvin perinteistä. Siinä missä Suomi tarjosi paistettuja muikkuja, kalakukkoa, mummon suolakurkkuja, ruisleipää ja marjoja sekä lohta eri muodoissa, oli Norjalla mm. poroa ja marjoja, Ruotsilla hapansilakkaa, Hollannilla vihanneksia ja kukkia, Etelä-Afrikalla viinejä, Intialla mausteita, Ranskalla juustoja ja piirakoita ja Välimeren mailla mm. erilaisia oliiveja. Isäntämaa Saksa edusti valtavalla makkara ja olutvalikoimalla ja kun Saksassa kerran oltiin, makkaraa tarjosivat myös monet muut maat.

Ihmettelimme Venäjän suurta ja tyylikästä osastoa monine ravintoloineen, jotka loistivat tyhjyyttään sekä tuotteista että ihmisistä. Hyllyistä löytyi lähinnä ruokasäilykkeitä, teetä ja vodkaa. Tunnelma oli iloton. Kuulimme myöhemmin, että Venäjä ei ollut saanut tuoda ruokiaan EU:n puolelle mm. sikaruttoriskin vuoksi.

Saksa on tunnettu oluesta ja makkarasta, mutta on myös ykkösmaa luomun kulutuksessa. Berliinistä löytyy myös runsaasti kasvis- ja vegaaniravintoloita, joten kävimme matkamme aikana testaamassa paria niistä.

Frea on maailman ensimmäinen täysin vegaaninen zero waste -ravintola. Annoimme paikan omistajan Danielin sekä norjalaisen kokin tehdä ruokavalinnat puolestamme. Tilasimme useita eri annoksia, jotka jaoimme keskenämme. Kaikki raaka-aineet olivat kasviksia ja pääasiassa luomua ja ne tulivat lähialueen tuottajilta. Ruoka oli kaunista ja maistuvaa, maut raikkaita ja annokset kekseliäästi rakennettuja. Oma suosikkini oli jälkiruoka, jossa oli vegaanisen suklaajäätelön parina punajuurijäähilettä. Ravintolan biojäte kuivatettiin maanparannusaineeksi täysin samanlaisella kompostorilla mikä Perhollakin on. Vietimme ravintolassa lähes kolme tuntia ja koko sen ajan paikka oli baaria myöten täynnä. Kasvisruoka ja vegaanisuus on siis suosiossa myös makkaramaassa.

Löysimme netin suosittelemana myös toisen mielenkiintoisen ravintolan, Cafe Botanicon, jolla oli oma permakulttuurin mukainen luomupuutarha ravintolan takana sisäpihalla. Paikka oli varsin opiskelijamaisesti sisustettu kierrätystyyliin, joten alkuun olimme hieman epäileviä, mitä olisi luvassa. Keskellä talvea ei puutarhastakaan ole iloa. Ruoka ei silti ollut pettymys. Ravintola tilasi raaka-aineensa lähialueen tuottajilta ja kokki oli taitava. Söimme salaattia ja, yllätys, sahramilla maustettua makkararisottoa, joka oli muuten erittäin hyvää. Jos tie vie kesällä Berliiniin, suosittelen ehdottomasti astumaan tänne kätkettyyn ”salaiseen” puutarhaan, joka kesällä tarjoaa huomattavasti monipuolisemmin kaunista lähellä tuotettua kasvisruokaa. Kesällä puutarhassa voi myös ruokailla ja samalla nauttia luonnon tuoksuista, väreistä, muodoista äänistä ja rauhasta keskellä vilkasta Berliiniä. Puutarha sijaisti sisäpihalla korkeiden vanhojen kerrostalojen suojassa, joten vilkkaan Berliinin äänet eivät päässeet rikkomaan tunnelmaa.

Messumatkamme päättyi viimeisenä päivänä WWF:n pisteelle, josta saimme lahjoitustamme vastaan kaksi villikirsikkapuuta kotiin vietäväksi. Puiden istutus on todettu yhdeksi tehokkaimmista aseista ilmastonmuutosta vastaan, ja näin omalta osaltamme kompensoimme myös lennoista aiheutuneita päästöjä. Kirsikkapuut istutetaan alkuun Green City Farmille tynnyreihin, ja pääsemme näin seuraamaan niiden kasvua ja kehitystä. Kun he vaativat isomman tilan kasvuun, etsimme niille sopivat pysyvät paikat.

Please follow and like us:

Leave a Reply