Alkutuotanto ei pysähdy kriisistä huolimatta. Koronaepidemian aikana ruoantuotanto jatkuu normaalisti kuitenkin huomioiden varovaisuusperiaatteet. Alkutuotanto sekä elintarviketeollisuus ja –jakelu on määritelty yhteiskunnan kannalta kriittisiksi aloiksi. Lisäksi koronavirus on lisännyt huomattavasti kotimaisen ruoan kysyntää ja suomalainen elintarvikeomavaraisuus on hyvä, keskimäärin 82 %. Viime viikkoina on kirjoitettu paljon kotimaisesta ruoantuotannosta, sen työntekijätarpeesta ja viljelijät ovat tehneet hienoja postauksia hashtagilla #viljelijäeipysähdy. Luomuliitto avaa uuden palvelun saattaa luomuviljelystä kiinnostuneet kausityöntekijät ja työntekijöitä tarvitsevat luomutilat yhteen.

Poikkeustilanteessa hyvää on kotimaisen tuotannon, ruoan ja työn arvostuksen lisääntyminen. Lisäksi hienoa on ollut hiilijalanjäljen pienentyminen sekä saasteiden vähentyminen. Positiivista on myös ruoantuotannon näkyminen somessa ja mediassa sekä ruoantuotannosta kantautuvat yhteiset huolet. Lisäksi moni ravintola on vaihtanut hyvällä menestyksellä toimintansa take away -annoksien haku -ja kotiinkuljetukseen. Myös Ravintola Perhon ruokarekka, josta voi hakea lounaan tiettyinä aikoina tietystä paikasta on löytänyt hyvin asiakkaita. Ihmiset ovat sopeutuneet uuteen tilanteeseen nopeasti. On todella hienoa seurata viljelijöiden ja ravintoloiden töitä nyt kriisin aikana. Hienoa, että kriisitilanteen aikana versoaa myös uusia liikeideoita sekä uudenlaista yhteydenpitoa ja yhteistyötä.

Kasteltu kylvömulta & kylvökset

Kumppanuusmaatalous Community Supported Agriculture

Kumppanuusmaatalous, joka tarkoittaa riskien ja hyötyjen jakamista tuottajan ja kuluttajan välillä, kiinnostaa nyt varmasti enemmän. Kumppanuusmaataloustiloja on paljon erilaisia, mutta pääpiste nojaa viljelijän ja syöjän välisessä suorassa suhteessa. Toisin sanoen viljelijä tietää kenelle hän ruoan tuottaa ja ruoan syöjä tietää, mistä hänen ruokansa on peräisin. Monia etätyöntekijöitä kiinnostaa nyt kotiin kuljetettu puhdas lähiruoka. Lähimaatilat ovat ottaneet kuljetuspalveluita käyttöönsä mm. Majvikin tila Sipoossa tekee nyt tilauksesta valmiiksi pakattuja monipuolisia luomuruokakasseja, jotka voi noutaa tilalta. Myös Uudenmaan ruoan kautta voi tilata paikallisia kestäviä ruokatuotteita sekä ravintoloiden tuotteita noutopisteisiin tai kotiinkuljetuksella. Samaa tekee moni kauppa ja ravintola.

Poikkeustilanteessa tärkeät asiat nousevat esiin kuten ruoka, auttaminen ja lähimmäiset. Tunnen vanhoja luomuviljelijöitä, joille kunnia asia on aina ollut se, että tietää kenelle ruoan kasvattaa. Majvikin biodynaamisen tilan vanha isäntä Niklas Ramm-Schmidt halusi aina katsoa, että vihanneksia riitti kouluille ja päiväkodeille, jonne hän toimitti. Tampereen seudun steiner-koulu taas on tehnyt hyvää yhteistyötä Rekolan biodynaamisen tilan kanssa ja oppilaat ovat käyneet syksyisin auttamassa tilaa sadonkorjuussa. Itse olen todennut pienimuotoisessa vihannesviljelyssä, että en pärjää ilman osakkaita tai yhteistyökumppaneita. Se on ollut yksi työni pääpiste, että tuotteen kuluttaja pääsee mukaan peltohommiin. Se on tuntunut tärkeältä jakaa tietoa oman ruoan kasvatuksesta, sen ilmasto-, vesistö- ja maaperävaikutuksista sekä kestävästä ja läpinäkyvästä ruokaketjusta. Se on ollut myös työni ilo ja kunnia-asia.

 

Perhon Green City Farmin toiminnan yksi alkuperäinen idea oli kumppanuusmaatalous

Perho Liiketalousopistolla on oma kestävän kehityksen oppimispelto Green City Farm. Pellolla tuotetaan ruokaa Ravintola Perholle, Compass Groupille, Setlementti asunnoille ja Haaga Helialle. Lisäksi vihanneksia kasvatetaan muutamalle Helsingin ravintolalle. Green City Farm tietää kenelle tuottaa vihanneksia ja tarjoaa tietoa kestävästä sekä ilmastoystävällisestä ruoantuotannosta. Lisäksi aineiden kierto tai kierrätys toteutuu Perhon pellolla, kun kasvijätteet palautetaan omaan aumakompostiin niin pellolta kuin Perhon Ravintolankin kautta. Green City Farm on oppimispelto, joka ruoantuotannon lisäksi kasvattaa ympäristöstä huolehtivia kansalaisia. Perhon oppilaat voivat oppia läpinäkyvän lähiruoan matkan siemenestä pellon kautta pöytään, he voivat osallistua Ravintola Perhon ruoan tuotantoon ja he voivat oppia kestävän kehityksen mukaisesta ruokajärjestelmästä ja kestävästä toiminnasta maapallon kantokyvyn rajoissa. Toivottavasti kriisitilanne vielä lisää ruokaketjun läpinäkyvyyttä, viljelijän ja kuluttajan tai ravintolan yhteistyötä sekä lähentää kaupunkia ja maaseutua. Toivottavasti tämä yksinkertaistaa koko ruokajärjestelmää. Voit seurata myös meidän ajankohtaisia julkaisuja #tunneruokasi #feelthefood #feelthefarm #greencityfarm

 

Ote Vellan runosta

Mutta kevät ei tiennyt siitä mitään.

Niin pelko muuttui todeksi
ja kaikki päivät tuntuivat samalta.

Mutta kevät ei tiennyt sitä
ja ruusut puhkesivat taas kukoistukseensa.

Yhdessä syömisen ilo löytyi uudelleen.
Ilo kirjoittaa niin, että mielikuvitus laukkaa vapaana.
Ilo lukea ja lentää kuvitelmien matkassa.

Oli eräs, joka opetteli uuden kielen.
Eräs, joka tarttui uudelleen valmistumista vailla oleviin opintoihinsa.
Eräs, joka ymmärsi rakkautensa suuruuden jouduttuaan eroon elämästä.
Eräs, joka lakkasi tyytymästä tietämättömyyteen.
Eräs, joka sulki toimiston ja avasi kahdeksanpaikkaisen ravintolan.
Eräs, joka jätti tyttöystävänsä huutaakseen maailmalle, että rakastaakin parasta kaveriaan.
Oli eräs, joka ryhtyisi lääkäriksi auttaakseen kaikkia, jotka huomenna tarvitsisivat apua.

Oli vuosi, jona ymmärrettiin tervehdysten ja aitojen tunteiden merkitys.
Vuosi, jona maailma tuntui pysähtyvän
ja talous romahtavan.

Mutta kevät ei tiennyt sitä
ja kukat tekivät tilaa hedelmille.

– Irene Vella Venetsialainen runoilija. Suomentanut Iida Riekko.

Please follow and like us:

Leave a Reply