Taimia on kasvatettu nyt huhtikuun alusta lähtien Green City Farmilla. Viimeviikkojen aikana osa taimistamme on päässyt uusiin koteihinsa taimimyyjäisistä ja verkkokauppamme perhoshopin kautta. Suurin määrä on kuitenkin istutettu omaan Green City Farm-peltoomme. Lisäksi tänä vuonna kasvatimme taimet yhteistyökumppanillemme Setlementti asunnoille. Kasvatustilamme on tällä hetkellä lähes tyhjä.

Kasvatamme taimet luonnonmukaisesti tuotetuista siemenistä ja luomuhyväksytyssä kasvualustassa. Meidän pitää olla kevätkausi kärsivällisiä, jotta emme kylvä ja istuta vihanneksia liian aikaisin. Viljelytyössä ajoitus on hyvin tärkeää. Pellon ollessa koulun oppimisympäristönä, vihannestemme pitää olla parhaita koulun alkaessa ja Ravintola Perhon toiminnan käynnistyessä kesätauon jälkeen. Pyrimme ajoittamaan satomme siis elokuun puolesta välistä eteenpäin. Tästä syystä kylvämme jälleen ensi viikolla ja vielä heinäkuun puoleen väliin saakka.

Kevät on avomaavihannesviljelmillä aina luomisen aikaa: kylvöjä, maanmuokkausta ja istutusta. Kesäkuussa luomistyö kuitenkin vaihtuu ja siirtyy lisäksi istutusten hoitotöihin kuten harauksiin ja kitkentään. Toki taimissakin on kasvihuoneessa työtä niiden kastelussa ja optimaalisten olosuhteiden säätämisessä. Kitkennän ja riviväliharausten oikea aikainen ajoittaminen on hyvin tärkeää, että viljelykasvit saavat valoa, ravinteita ja tilaa kasvaa. Avomaavihannesviljelyssä täytyy päättää käyttääkö katetta ja jos käyttää, niin minkä kasvustokatteen valitsee. Toinen mahdollisuus on viljellä penkeissä ja hoitaa penkkejä esimerkiksi erilaisilla haran terillä. Me olemme valinneet biohajoavan kelmun käytön. Biomuovi pitää kosteuden maassa, ehkäisee rikkojen kasvua ja pitää sadon puhtaana. Väliin voi kylvää rivivälinurmen, mikä hoitaa juurillaan maata tehden ilma- sekä vesitilaa maaperään. Lisäksi nurmi pitää ravinteet maaperässä ja sitä on helppo hoitaa leikkaamalla.

Tulevilla viikoilla täytämme kasvihuoneemme vielä kerran. Kylvämme vielä kyssäkaalia ja fenkolia, jotka haluamme tarjota yhteistyökumppaneillemme sekä asiakkaillemme tuoreina ja laadukkaina. Kun ne tulevat keittiöön suoraan pellolta, ne myös maistuvat parhaalta ja laadun huomaa heti. Kyssäkaali on todella mehukas ja makea, kun se on oikein kasvatettu sekä tuore. Lisäksi kylvämme salaatteja, joiden kasvuaika on kaksi kuukautta sekä avomaankurkkuja ja kesäkurpitsoita, koska haluamme tarjota ne pieninä ja tuoreina. Kylvämme myös vielä salaattisipulia, mangoldia, pinaattia, ruohosipulia sekä nopeasti kasvavia yrttejä kuten korianteria, kirvelia, timjamia ja kynteliä.

Yrtit tulevat kasvinäytemaallemme. Green City Farm on kestävän kehityksen oppimispelto ja tämän takia meillä on myös QR-koodeilla varustettu näytemaa. Näytemaalle voi varata esittelykierroksen perhoshopista https://www.perhoshop.fi/collections/green-city-farmin-tuotteet/products/peltokierros-1 tai siihen voi itse käydä tutustumassa elokuusta lähtien QR-koodien avulla. Näytemaalla kasvaa kaikkia pellollamme ekologisesti viljeltyjä vihanneksia. Näytemaa opettaa kasveista, niiden viljelystä sekä käytöstä. Se auttaa meitä tuntemaan ruokamme alkuperää sekä arvostamaan ja hoitamaan maaperäämme sekä siihen liittyvää ekosysteemiä.  

Please follow and like us:

Leave a Reply