Heinäkuussa on aika pysähtyä seuraamaan kasvien kasvua, luonnon kasvuvoimaa sekä havainnoimaan tuholaisia ja kastelun tarvetta. On siis aika kitkeä, harata, kastella ja seurata. Toisaalta meillä on paljon erilaisia kasvilajeja ja edelleen porrastamme kylvöksiä. Vielä siis kylvämme syksyksi myös salaatteja, yrttejä, fenkoleita, kyssäkaaleja ja avomaankurkkuja.

Nyt on ollut hyvin kuuma ja nyt saimme myös sateita. Se, mikä haihtuu, täytyy tulla myös vetenä takaisin maahan. Tomaatit, maissit ja kurpitsat rakastavat lämpöä ja ne ovatkin kasvaneet nyt hyvin. Maalajimme on hiueen ja hiesun tapaista, joten se kuivuu helposti varsinkin, kun orgaanista ainesta on vielä suhteellisen vähän.

Kesäkuun loppuun saakka meillä oli paljon kirppoja ja nyt voimme jo havainnoida ensimmäisiä kaalikoita. Kirpat söivät kaalikasvien ja punajuurien lehtiin pieniä reikiä. Emme halunneet torjua niitä pyretriinillä, vaikka se onkin luonnonmukainen keino. Olisimme myöskin tappaneet samalla kaikki hyvikset ja näin ekologisia lokeroita olisi ollut tyhjillään uusille tuholaisille. Torjuimme niitä nokkosvedellä, tuhkalla ja harsoilla sekä hyönteisverkoilla.

Muutaman viikon päästä jo ensimmäinen sato valmistuu ja lähtee ravintola-asiakkaillemme. Joten vielä luomisen ja hoitamisen rinnalla myös sadonkorjuuaika on käsillä.

Ensimmäiset peltoharjoittelijat ja kesätyöntekijät ovat jo lähteneet kesälaitumille. Osa palaa elokuussa peltohommiin. Peltoharjoittelijat ovat monimuotoisessa, ekologisessa tuotannossa todella tärkeitä. Pellolla on paljon käsityötä niin istuttamisessa, taimien kylvöissä kuin harauksissa, kitkennässä ja harsojenkin siirroissa. Itse harjoittelin ensin kaksi kasvukautta puutarhatiloilla, kun opiskelin biodynaamista viljelyä ja sen jälkeen vielä neljä kautta opiskellessani puutarhatalouden hortonomiksi. Harjoitellessa oppii, saa tehdä tärkeää työtä ja on suurena apuna ruoantuotannossa. Green City Farmilla on ollut tänä kautena niin puutarha-alan, ravintola-alan kuin liiketoiminnankin harjoittelijoita sekä vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kysyin vapaaehtoistyöntekijältämme Ranskan yliopisto-opiskelijalta Helmi Kohoselta muutaman kysymyksen siitä, mitä peltotyö on antanut hänelle. Näin Helmi vastasi:

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut viljelystä ja käytännön asioista kuten ryhmätyöskentelystä sekä kompromissien tekemisestä. Olen perfektionisti ja on ollut tärkeää löytää tasapaino laadun ja nopeuden välille. Muiden kanssa työskennellässä on löytynyt yhteinen rytmi tehdä asioita sekä rohkeutta ja reippautta. Minulle on ollut tärkeää ja mukavaa oppia tekemään yhdessä asioita. Käytännön työn kautta asiat ratkeavat ja opettavat tekijäänsä. Näin oppii nopeasti.

Miltä työ on tuntunut?

Mä olen tykännyt tosi paljon. Kasvien kanssa työskennellessä näkee työn jäljen ja tämä on rakentavaa sekä merkityksellistä. Kestävän kehityksen arvot ovat minulle tärkeitä ja ne on otettu täällä huomioon. Maanläheinen työ tuntuu hyvältä.

Mikä on ollut kivointa?

Kivointa on ollut kaikki peltoon liittyvä, kaikki, missä saa olla kosketuksissa peltoon omin käsin kuten istuttaminen ja haraaminen. Myös viljelijöiden keskustelua on ollut mielenkiintoista seurata ja oppia asioista kuten nokkosen käytöstä lannoitteena sekä torjunta-aineena. Moni asia on ollut kiva  ja on vaikea valita yhtä.

Mikä on ollut haastavinta?

Haastavinta on ollut oma ujous. Se on oma suo, joka pitää tarpoa. Sen asian kanssa työskentely on myös palkitsevaa ja parhaansa tekeminen kuitenkin riittää. Peltotyön kautta konkretisoituu, se, että jos tekee virheen, se ei ole kuitenkaan maailman loppu, vaan virheistäkin oppii.

Kiitos paljon Helmille ja meidän muille harjoittelijoille. Olette tärkeitä ja olette tehneet tärkeää työtä. Tervetuloa heinäkuu ja hurjan kasvun tanssi. Me seuraamme ja yritämme pysyä vauhdissa mukana. Me hoidamme viljelykasvejamme, leikkaamme kylvämiämme rivivälejä ja kitkemme biokalvon reiissä kasvavia villejä luonnon kasveja. Green City Farm toivottaa myös jatkossa kaikkien alojen harjoittelijat ja vapaaehtoistyöntekijät pellolle. Peltomme on kestävän kehityksen oppimispelto, joka tarjoaa alojen välistä yhteistyötä sekä ekologisen saarekkeen kaupungissa. Me suojelemme Green City Farm pellon maata ja ekosysteemiä.

Please follow and like us:

Leave a Reply