Mitä on KESTÄVÄ GASTRONOMIA?
Kestävä gastronomia yksinkertaistettuna tarkoittaa kestävästi kasvatettua, tuotettua ja valmistettua ruokaa. Raaka-aineet ja ruoan valmistustavat valitaan ottaen huomioon kokonaisvaltaisesti niiden ekologinen, ekonominen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä vaikutus ympäröivään maailmaan.
Puhtaista sesonginmukaisista lähiruokaraaka-aineista valmistetaan gastronomisesti parasta ruokaa.
Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertaista, vaan itse asiassa erittäin monimuotoista. Kestävä gastronomia pohtii ruoan suhdetta luonnon monimuotoisuuteen, maatalouden ratkaisuihin, ravitsemuksellisiin ja kulinaristisiin tarpeisiimme, aistimaailmaan, kulttuurien erilaisuuteen, solidaarisuuteen sekä ruokaturvaan. Se arvostaa ja ymmärtää maailman monimuotoisuutta ja haluaa suojella, ylläpitää ja ruokkia elämää kaikilla eri osa-alueilla.