RUOKATURVA

Huonolaatuinen ravinto aiheuttaa piilonälkää myös kehittyneissä maissa. Ihminen voi olla yhtä aikaa sekä liian lihava että aliravittu.
Jokaisella ihmisellä on oikeus saada riittävästi vettä ja hyvälaatuista ruokaa elääkseen aktiivista elämää.
Lähiruoan tukeminen lisää maanviljelijän ammatin arvostusta ja samalla myös koko maan ruokaomavaraisuutta

Köyhyyttä, piilonälkää ja liikalihavuutta

Lähes miljardi ihmistä maailmassa kärsii kroonisesta nälästä tai veden puutteesta. Vielä useampi kärsii huonolaatuisen ravinnon aiheuttamasta aliravitsemuksesta, ns. piilonälästä. Tämä on mahdollista myös kehittyneissä länsimaissa, sillä usein edullisin kaupasta ostettu ruoka on hyvin yksipuolista eikä tyydytä kehon ravintoaine- ja hivenainetarpeita.

Ongelmia aiheuttaa myös tiedon puute ja ihminen voi olla yhtä aikaa sekä liian lihava että aliravittu. Jakamalla tietoa kestävän gastronomiasta, tarjoamme samalla mahdollisuuden ruokaturvaan ympäri maailmaa.

Riittävästi vettä ja hyvälaatuista ruokaa aktiiviseen elämään

Ruoka on veden ja lämmön ohella ihmisen perustarve, jota jokainen ihminen tarvitsee päivittäin tietyn määrän elääkseen aktiivista elämää. Erityisesti lasten on tärkeää saada ravitsevaa korkealaatuista ruokaa, sillä aliravitsemus hidastaa aivojen kehitystä ja vaikuttaa näin tuleviin mahdollisuuksiin elämässä.

Kun ruoantuotanto toteutetaan paikallisesti, vältytään ruoan epätasaiselta jakautumiselta maailman väestön kesken. Kestävä maatalous edellyttää monipuolisesti erilaisten kasvien viljelyä, joten myös ruokavaliosta tulee ravitsemuksellisesti monipuolinen, kuin itsestään.

Kestävä gastronomia haluaa olla reilu sekä ruoan tuottajille että ruoan ostajille

Kestävästi tuotetun ruoan pitää olla kohtuuhintaista ja tuottajan saada reilu korvaus työstään. Globaalisti tästä hyötyvät eniten köyhät maat, sillä omavarainen ruoantuotanto irrottaa kyläyhteisöt riippuvuudesta monikansallisiin elintarvikeyhtiöihin. Puhutaan ruokasuvereniteetista, joka korostaa haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen oikeutta omaan ruoantuotantoonsa.

Hyvinvoinnin lisäksi ruokaturva edistää yhteiskunnallista vakautta ja turvallisuutta. Myös suomalaisten olisi hyvä muistaa, että oma paikallinen maanviljelymme ja ruoantuotanto paitsi luo korkealaatuisia raaka-aineita ja työllistää, tuo myös varmuutta maamme ruokaomavaraisuuteen.

MIKÄ RUOKATURVA?

YK:n alaisen maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n (Food and Agriculture Organization of the United Nations) mukaan ruokaturva tarkoittaa sitä, että jokainen ihminen saa riittävästi turvallista, hyvälaatuista ja ravitsevaa ruokaa aktiiviseen elämään, joko kasvattamalla tai ostamalla sitä.

Teksti: Tehi Suvilehto

Lähteet ja lisää luettavaa:

  1. Karttunen K., Kihlström L., Taivalmaa S-L. Nälkä ja yltäkylläisyys – Ruokaturva maailmassa. Gummerus. 2014.
  2. Silvasti T. Näkökulma globaaliin ruokaturvaan. ”Teoksessa”: Ruokakysymys – Näkökulmia yhteiskuntatieteelliseen elintarviketutkimukseen. Gaudeamus. 2006.
  3. Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO). The State of Food Security and Nutrition in the World – Building Climate Resilience for Food Security and Nutrition. 2018.