Lähiruoan Urban Food -muutosprojekti 2019

Kestävän gastronomian osaamisverkoston nettisivustot perustettiin Smart & Clean Urban Food -muutosprojektissa keväällä 2019.  Projektissa luotiin 20 organisaation voimin pääkaupunkiseudulle huippuluokan lähi- ja hävikkiruokamarkkinoita.

Projektissa kokeiltiin miten sekä digitaalisia alustoja hyödyntäen paikallisten pienviljelijöiden tuotteet löytäisivät ketterästi ja kannattavasti tiensä ravintoloihin ja kaupunkilaisten pöytiin ja, miten villivihannesten tai teollisuuden ylijäämien tilaaminen olisi ravintoloille kätevää.

Perho liiketoalousopisto oli mukana kehittämässä uusia toimintamalleja, jotta lähiruoan tilaaminen olisi entistä useammalle ravintolalle mahdollista. Puoli vuotta kestänyt muutosprojekti sai Uudenmaan liiton Aiko-rahoitusta.

Lähiruokaa ravintoloihin

Kestävän kaupunkiruoan ekosysteemin visiossa ravintolat voivat tilata lähiruoka-aineita usealta eri tuottajalta saman digitaalisen alustan välityksellä. Alusta mahdollistaa kommunikoinnin tuottajan ja ravintolan välillä, kysyntä ja tarjonta kohtaavat ja molemminpuolinen luottamus pysyy yllä.

Ravintolat saavat usealta eri lähiruokatuottajalta tilatut raaka-aineet samalla kuljetuksella ravintolaansa ja myös laskutus toteutuu yhdellä laskulla.

Palvelu säästää sekä ravintoloitsijan että tuottajan työaikaa, vähentää kaupunkia ruuhkauttavaa autoilua ja autoilusta aiheutuvia päästöjä.

Lähimetsistä huippuluokan raaka-aineita ravintoloihin

Ravintola Perhon kokit keräsivät villiyrttejä ja valmistivat niistä herkullisia ruoka-annoksia Kemikaalicoctail-blogia pitävän Noora Schinglerin seurassa.

Moni ravintola saa raaka-aineensa lähipellolta

Liemessä-blogista tuttu Jenni Häyrinen maisteli juuri maasta nostettua palsternakkaa kaupunkipellolla ja tutustui lähiruoan reittiin Uudenmaan Ruoka Foodhubin välityksellä pellosta huippuravintolan keittiöön.

Kaupan ja teollisuuden ylijäämä sopii ravintoloiden käyttöön

Ravintola Loop näyttää esimerkkiä, kuinka vaikuttaa ilmastopäästöjen vähenemiseen hyödyntämällä kauppojen ja teollisuuden ylijäämäruokaa raaka-aineinaan. Lähiömutsi-blogin Hanne Valtari tutustuu ravintolan parsakauden sesonkilounaaseen.

Kestävän kaupunkiruoan ekosysteemi

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean Urban Food -muutosprojektissa muotoiltiin kuvaus kestävää gastronomiaa tukevista kaupunkiruokamarkkinoista.

Lue lisää toimivasta kestävän kaupunkiruoan ekosysteemistä.

Projekti jatkunee syksyllä 2019.